Kociołek a'la myśliwski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć , pokroić w grubą kostkę i zamarynować. ( Ziele, jałowiec, kolendrę rozbić w moździerzu i pomieszać z olejem , sokiem z cytryny, majerankiem , sola i pieprzem. Taka miksturą nasmarować mięso . Pozostawić w lodówce na ok 2 godz. )
Na dno garnka ułożyć pokrojoną w paski słoninkę . Na słonince ułożyć obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki . Małych nie kroić Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.
Na ziemniaki ułożyć pokrojone w grubą kostkę marchewkę i selera. Oczywiście wcześniej obrane i umyte. .
Następnie wyłożyć połowę mięsa. Na mięso ułożyć pokrojoną w ósemki kapustę i wyłożyć pozostałe mięso. Całość przykryć liśćmi kapusty. I na samym wierzchu położyć pomidory ( bez skórki ) pokrojone na ćwiartki.
Całość przykryć pokrywą i postawić na gazie. Palnik skręcić na minimum. Nie podnosić pokrywy i nic nie mieszać. Ma się tak grzać ok 1, 5 godziny.
Podawać ciepłe . Smacznego.
Porady
Prawdziwy kociołek myśliwski robi się na świeżym powietrzu , na ognisku.
Garnek jest żeliwny , gruby i ma ciężką pokrywę. Mięso , to oczywiście dziczyzna.
Komentarze