Kociołek leśniczego

4.5 (147 ocen)

Pyszne, pożywne, łatwe danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • około 1 kg mięsa z szynki u mnie z sarny
    pół szklanki sosu sojowego
    5 - 6 łyżek oleju rzepakowego

    2 -3 łyżki masła, może być klarowane
    świeża papryczka chili
    3 - 4 szalotki
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    korzeń pietruszki
    seler
    zielenina (pietruszka, szczypiorek, tymianek)
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    pół szklanki wiejskiej śmietany
    kilka ziaren angielskich
    liść laurowy
    opcjonalnie sól (najlepiej grzybowa) i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek leśniczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na kawałki, przekładamy do miski zalewamy sosem sojowym i olejem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na noc.
  • 2. Na patelni topimy masło. Szklimy pokrojony czosnek, szalotkę i chili. Dodajemy masło i smażymy razem.
  • 3. Seler, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa. Dorzucamy ziele i liść laurowy.
  • 4. Dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  • 5. Dodajemy śmietanę. Wsypujemy roztartą w moździerzu kolendrę. Doprowadzamy do wrzenia.
  • 6. Dodajemy posiekaną zieleninę. Wszystko razem mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub ulubioną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować