Propozycja podania wegetariańskiej kofty z przepisu podstawowego dostępnego na moim profilu w Polska Gotuje. Świetnie komponuje się ze zdrową sałatką, ryżem i pikantnym sosem.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
SAłATKA:
- pomidor: 1 sztuka
- czerwona cebula: 0.5 sztuki
- marchewka: 1 sztuka
- cukinia mała: 0.5 sztuki
- słodka biała papryka: 0.5 sztuki
- zielone oliwki: 0.5 szklanki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- ocet winny: 1 łyżka
- sól pieprz i ulubione zioła do smaku: 1 łyżka
SOS:
- kefir lub jogurt naturalny: 100 mililitrów
- majonez domowy: 1 łyżka
- keczup domowy (lub inny dobrej jakości): 1 łyżka
- tabasco: 0.5 łyżeczki
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- sól pieprz do smaku: 1 szczypta
- ryż biały lub naturalny ugotowany z lyżką curry: 1.5 szklanki
- kofta (pulpeciki): 10 sztuk
Kofta z sałatką, ryżem i pikantnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidor, marchew i cukinię pozbawiamy skóry. Wszystkie warzywa kroimy na dowolnej wielkości kawałki, skrapiamy ok 2 łyżkami oliwy i niepełna łyżką octu.
Wszystkie składniki sosu łączymy w słoiczku. To najłatwiejszy sposób, bo wystarczy go dobrze potrząsnąć i sos jest gotowy. Doprawiamy go jeszcze do smaku.
2.Aloo Koftę można serwować także w inny dowolnie wybrany sposób np: jako przystawkę na zimno z warzywami i sosami, jako nadzienie do tortilli, czy wegetariańskiego kebaba oraz w sałatce i zapiekane w beszamelu. Wybierz swoja własną potrawę z koftą i do dzieła.
Smacznego!
3.
Jeśli Koftę przygotowaliście na bieżąco, wystarczy ją podać polaną sosem w towarzystwie ryżu i sałatki.
Aby odgrzać zimną koftę- trzeba ją wstawić na ok 10 minut do rozgrzanego piekarnika i gotowe.
Komentarze