Kofty wieprzowe z sosem miętowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Oryginalne kofty powinny być wykonane z baraniny. Ale tutaj nieco zmodyfikowany przepis, i efekt równie zachwycający.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kofty:
    500 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej)
    1 mała czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
    1 płaska łyżeczka mielonej kolendry
    1 łyżka poszatkowanej świeżej mięty lub świeżej kolendry
    pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    pół łyżeczki mielonej chili
    1 cm startego imbiru
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
    tymianek do posypania

    Sos miętowy:
    jogurt naturalny gęsty
    dwie łyżki świeżo posiekanej drobno mięty
    szczypta ziół prowansalskich
    sól , pieprz
    łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kofty wieprzowe z sosem miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy do niego, pokrojoną w bardzo drobną kostkę, czerwoną cebulę i rozdrobniony czosnek. Do całości wsypujemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.Z mięsa formujemy podłużne "klopsy" ,nadziewamy na patyczek do szaszłyka,posypujemy tymiankiem i smażymy z wszystkich stron na średnim ogniu.
    Składniki sosu łączymy.

Porady

Kofty podałam z kaszą kuskus przesmażoną z warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować