Jeden z obiadów, który można przygotować w pół godziny
30 min
Składniki:
Na 4 porcje :
350 g makaronu kokardki lub innego
500 g fileta z kurczaka
250 g pieczarek
mała cebula
pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
pół szklanki śmietanki 30%
2 łyżki śmietany 18%
3 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
sól
biały pieprz
papryka słodka i ostra
Kokardki z kurczakiem w sosie śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki i cebulę oczyszczamy, cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki.
Fileta myjemy, osuszamy , kroimy w paseczki i skrapiamy sosem sojowym.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (można użyć tej z pomidorów), wkładamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron, odsuwamy na bok, a na patelnię wkładamy cebulę i pieczarki. Przykrywamy i dusimy do miękkości.
2.Dodajemy obie śmietany i pokrojone w cienkie paseczki pomidory, wszystko dokładnie mieszamy i dusimy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką.
3.Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Podajemy z duszonym kurczakiem.
Komentarze