Kokardki z warzywami w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smacznie, zdrowo i szybko

  • 40 min

Składniki:

  • 150 g makaronu kokardki
    1 mała młoda cukinia
    1 mała czerwona papryka
    1 ostra papryczka
    1/2 pęczka szparagów białych
    10 sztuk oliwek czarnych
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki śmietany
    1 serek topiony (smak dowolny)
    sól, pieprz
    opcjonalnie: prażona cebulka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kokardki z warzywami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze szparagów zdejmujemy wierzchnią skórkę i odcinamy stwardniałe końce (około 4). Kroimy na kawałki około 4 centymetrowe. Paprykę słodką oczyścić z nasion, cukinię dokładnie umyć. Oba warzywa pokroić w grubą kostkę, a oliwki na połówki. Ostrą paprykę umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  • 2. W garnku zagotować wodę na makaron z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Kiedy woda wrze wrzucamy makaron i od czasu do czasu mieszając gotujemy, aż będzie al dente czyli półtwardy.
  • 3. Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane szparagi, papryki (z ostrej dodajemy nasionka wg uznania, w zależności jak bardzo ostro lubimy), cukinię i oliwki. Podsmażamy przez około 10 minut, następnie dorzucamy wyjęty prosto z wody makaron. Dusimy wszystko 5 minut, po czym dodajemy śmietanę i serek topiony i czekamy, aż się rozpuści. Często mieszamy. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Jeśli lubimy to każdą porcję możemy posypać łyżką prażonej cebulki.

Porady

makaron możemy zastąpić penne lub świderkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować