Kokardki z warzywami w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szparagów zdejmujemy wierzchnią skórkę i odcinamy stwardniałe końce (około 4). Kroimy na kawałki około 4 centymetrowe. Paprykę słodką oczyścić z nasion, cukinię dokładnie umyć. Oba warzywa pokroić w grubą kostkę, a oliwki na połówki. Ostrą paprykę umyć i pokroić w cienkie plasterki.
2.W garnku zagotować wodę na makaron z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli i łyżką oleju. Kiedy woda wrze wrzucamy makaron i od czasu do czasu mieszając gotujemy, aż będzie al dente czyli półtwardy.
3.Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju i wrzucamy przygotowane szparagi, papryki (z ostrej dodajemy nasionka wg uznania, w zależności jak bardzo ostro lubimy), cukinię i oliwki. Podsmażamy przez około 10 minut, następnie dorzucamy wyjęty prosto z wody makaron. Dusimy wszystko 5 minut, po czym dodajemy śmietanę i serek topiony i czekamy, aż się rozpuści. Często mieszamy. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubimy to każdą porcję możemy posypać łyżką prażonej cebulki.
Komentarze