Kokardki zapiekane na paście pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki;
2. Na patelni rozgrzać ¼ szklanki oliwy, dodać pomidory, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i smażyć często mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji, pod koniec dodać sól, pieprz do smaku,
3. Makaron ugotować w osolonej wodzie, powinien być lekko twardy,
4. Cebulę i 2 ząbki czosnku drobno posiekać, przysmażyć je na odrobinie oliwy, dodać mięso, smażyć około 10 minut, przed końcem smażenia dodać sól, tymianek, oregano do smaku,
5. Pastę pomidorową wylać na dno naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego tłuszczem), następnie ułożyć kokardki, usmażone mięso i starty żółty ser.
6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Komentarze