Kokardki zapiekane pod beszamelem

5 (189 ocen)

  • 40 min

Bardzo sycąca i wspaniale prezentujące się na stole zapiekanka. Sprawdzi się jako poczęstunek dla niespodziewanych gości.

  • 40 min

Składniki:

  • makaron kokardki 350g,
    2 małe cebule,
    1 ząbek czosnku,
    mięso mielone 300g,
    pomidory krojone w puszce 400g,
    ser zółty 150g,
    koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki,
    bazylia 1 łyżeczka,
    oregano 1/2 łyżeczki,
    sól,
    pieprz świeżo zmielony,
    papryka słodka 1/2 łyżeczki,
    SOS BESZAMELOWY:
    400 ml mleka,
    1/3 szklanki mąki,
    50 g masła,
    1 jajko,
    sól,
    pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Kokardki zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokardki zapiekane pod beszamelem 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy je na rumiano.
  • Kokardki zapiekane pod beszamelem 2. Do mięsa wlewamy pomidory, dodajemy bazylię i oregano (warto rozetrzeć je w rękach, aby wydobyć z nich aromat), koncentrat pomidorowy i całość smażymy do momentu aż część płynu odparuję. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, słodką papryką i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Kokardki zapiekane pod beszamelem 3. Przygotowujemy sos beszamelowy. Na początek roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.Tak powstałą masę chwilkę podsmażamy, a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa. Gdy masa przestygnie dodajemy do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie mieszamy.
  • Kokardki zapiekane pod beszamelem 4. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy 2-3 łyżki sosu beszamelowego i rozsmarowujemy. Następnie wykładamy połowę makaronu, polewamy połową sosu beszamelowego i układamy połowę podsmażonego mięsa. czynność powtarzamy. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w nagrzanym do 180 piekarniku około 15-20 minut, do momentu aż ser nam się zarumieni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Makaron kokardki (farfalle) Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować