Kokosowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać 5 żółtek, 3/4 masła i 3/4 szklanki cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na min pół godziny do lodówki, by odpoczęło.
2.W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać bułkę tartą i wymieszać z cynamonem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką) i na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3/4 ciasta. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut. W tym czasie ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
3.Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, na nie masę kokosową i całość przykryć resztą ciasta, które również zetrzeć na tarce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
4.W między czasie przygotować polewę: Pozostałe masło rozpuścić z 4 łyżkami wody, dodać kakao, wymieszać i zagotować.
5.Polać jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystudzenia.
Komentarze