Kokosowa szarlotka

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Po prostu wyśmienita.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 3 szklanki
    masło roślinne 25 dag
    jaja 5
    cukier 1,5 szklanki
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    jabłka 7 (ponad 1 kg)
    bułka tarta 2 łyżki
    cynamon
    wiórki kokosowe 1 paczka
    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
    kakao 2-3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto na szarlotkę. 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać 5 żółtek, 3/4 masła i 3/4 szklanki cukru. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na min pół godziny do lodówki, by odpoczęło.
  • Starte ciasto gotowe do zapieczenia. 2. W tym czasie obrać jabłka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać bułkę tartą i wymieszać z cynamonem. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką) i na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach 3/4 ciasta. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut. W tym czasie ubić białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Gotową pianę delikatnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
  • Szarlotka kokosowa gotowa do pieczenia. 3. Na zapieczone ciasto wyłożyć jabłka, na nie masę kokosową i całość przykryć resztą ciasta, które również zetrzeć na tarce. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Gotowanie polewy do szarlotki. 4. W między czasie przygotować polewę: Pozostałe masło rozpuścić z 4 łyżkami wody, dodać kakao, wymieszać i zagotować.
  • Polanie szarlotki polewą czekoladową. 5. Polać jeszcze ciepłe ciasto. Odstawić do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować