Kokosowe ciasto z galaretką... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 23 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.
2.krem: Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.
3.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch.
4. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Koniecznie musi być gęsta bo inaczej będzie zbyt płynna i "wypłynie" Wystudzić.
5. Ja bezę piekłam na oko :) ubiłam 3 białka z cukrem narysowałam na papierze wymiar foremki…;)
6.Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką, a na wierzch wyłożyć bezę.
Komentarze