kokosowe ciasto z galaretką...

4.5 (187 ocen)

…ciemne ciasto biszkoptowe z masą przypominającą wnętrze batonika Bounty

Składniki:

  • Ciasto:

    2 jajka + 2 żółtka
    2/3 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao

    Masa:

    20 dag wiórków kokosowych
    2 szkl. mleka
    1/2 kostki masła
    2 łyżki cukru pudru
    2 białka

    Ponadto:
    galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Kokosowe ciasto z galaretką... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 23 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.
  • 2. krem: Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch.
  • 4. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Koniecznie musi być gęsta bo inaczej będzie zbyt płynna i "wypłynie" Wystudzić.
  • 5. Ja bezę piekłam na oko :) ubiłam 3 białka z cukrem narysowałam na papierze wymiar foremki…;)
  • 6. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką, a na wierzch wyłożyć bezę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować