Kokosowe pieguski bez glutenu

0 (0 ocen)

  • 35 min

Klasyczne kokosanki, to pierwsze ciasteczka jakie zrobiłam w życiu, jeszcze w szkole podstawowej. Byłam zachwycona, bo wyszły i wyszły pyszne. W ostatnim czasie odświeżyłam stary przepis. Z kokosanek wyszły kokosowe pieguski - ciasteczka kokosowe z makiem, na bazie białek. Kokosowe pieguski są dobrą

  • 35 min

Składniki:

  • Na 18-20 sztuk:
    • 200 g. wiórków kokosowych
    • 3 łyżki maku
    • 90 g. rozpuszczonego tłuszczu roślinnego
    • 4 białka
    • 2 łyżki mąki z tapioki
    • 5-6 łyżek ksylitolu
    • odrobina soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Kokosanki

Kokosowe pieguski bez glutenu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiórki kokosowe i mak zalewamy tłuszczem, dokładnie mieszamy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ksylitol i mąkę, dalej ubijamy. Do piany z białek dodajemy wiórki kokosowe wymieszane w makiem i delikatnie łączymy je z pianą z białek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, łyżeczką wykładamy białka - czubata łyżeczka piany, formujemy delikatnie ciastka. Do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni wstawiamy blachę z ciastkami, pieczemy około 25 minut - do momentu aż ciastka się zrumienią. Ciastka podajemy po przestudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować