Kokosówka Emesa

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wspaniała szarlotka kokosowa. Pyszna.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - olej: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - żółtka: 5 sztuk
    - masło: 20 dekagramów
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna: 3 szklanki

    - bułka tarta: 0.33 szklanki

    - jabłka: 1 kilogram
    - cytryna: 1 sztuka
    - 1galaretka pomarańczowa: 1 sztuka

    - cukier: 0.75 szklanki
    - wiórki kokosowe: 20 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
    - białka: 5 sztuk

    - cynamon: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosówka emesa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki pszennej dodać cukier, masło, żółtka, olej, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Zrobić kulę i włożyć do lodówki na około 30 minut. Do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć kruche ciasto, pokłóć widelcem i posypać tartą bułką.
  • 2. Jabłka obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek wsypać galaretkę pomarańczową w proszku. Dodać otartą na tarce o małych oczkach skórkę z cytryny i kilka kropel soku z cytryny. Masę jabłkową razem wymieszać i wyłożyć na surowe kruche ciasto. Masę wyrównać i całą formę włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temperaturze 180 °C.
  • 3. Białka ubić na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać na gadką masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać i gotową bezę kokosową wyłożyć na podpieczone ciasto. Bezę wyrównać łyżką i posypać cynamonem. Włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować