kokosowiec- ciasto kokosowe z bezą i mascarpone

4.48 (205 ocen)

  • 2 godz.

Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła.

  • 2 godz.

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki
    na biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na bezę:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    150 g kokosu
    szczypta soli
    na krem kokosowy:
    3/4 szklanki mleka
    100 g drobnego kokosu
    300 ml śmietanki kremówki
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru
    łyżka żelatyny
    dodatkowo:
    1/3 szklanki wódki
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Kokosowiec- ciasto kokosowe z bezą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut.
  • 2. Upiec bezę: białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie wiórki kokosowe. Foremkę w której piekł się biszkopt wyścielić papierem i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C i piec około pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 100*C i piec kolejne 30 minut.
  • 3. Przygotować krem: łyżkę kokosu odłożyć do dekoracji, resztę zalać mlekiem i powoli gotować przez kilka minut aż kokos wciągnie mleko. Na końcu dodać cukier. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i zimnym kokosem. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ale powoli wymieszać.
  • 4. Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny nasączyć wódką. Z kremu odłożyć dwie łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część kremu rozsmarować, nałożyć bezę, rozsmarować drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarować pozostały krem i wierzch posypać koksem. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować