Ten sernik to mój autorski pomysł z którego jestem bardzo dumna. Połączenie kokosu i czekolady w rozpływającym się w ustach cieście okazało się strzałem w dziesiątkę. W mig znika z talerza.
Składniki:
-1 kg twarogu sernikowego mielonego
-1 tabliczka mlecznej czekolady
-1 łyżka gorzkiego kakao
-3 łyżki wiórek kokosowych+wiórki do dekoracji
-4 łyżki cukru pudru
-5 łyżeczek żelatyny
-7 łyżek zimnej wody
-4 łyżki masła
-400 g mleczka kokosowego
-200 g okrągłych biszkoptów
Kokosowo-czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy. Biszkopty kruszymy na drobne kawałki. Zalewamy masłem i dokładnie mieszamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 30 cm lekko dociskając.
2.Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie do miski wrzucamy twaróg, dodajemy cukier puder i mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy.
3.Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie powoli, ciągle mieszając wlewamy do masy twarogowej. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz kakao i również dokładnie mieszamy.
4.Następnie na biszkopty wylewamy kolejno po 3 łyżki każdej z mas. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na noc do stężenia. Gotowy sernik posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze