1 wafelek kokosowy w białej polewie typu "Princessa"
lub
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
KREM:
300 ml jogurtu greckiego lekkiego
3 duże łyżki śmietanki kokosowej*
3 łyżki ksylitolu
1 łyżka malibu
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych na wierzch
po 1/4 melona żółtego i cantalupa (można dać również inne rodzaje melona, np. galia, albo arbuza)
Kokosowy deser grecki z melonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wafelek zblendować. Po łyżce umieścić w pucharku (amarantus wrzucamy od razu do pucharka), nie ugniatać, mają luźno leżeć na spodzie pucharka.
Jogurt grecki wymieszać ze śmietanką kokosową przy użyciu trzepaczki. Dodać ksylitol, malibu i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Krem równo rozmieszczać w pucharkach. Na wierzchu posypać płatkami migdałów.
Z melonów wyciąć kulki, poukładać na deserkach.
Całość schłodzić w lodówce.
* aby otrzymać śmietankę kokosową, należy puszkę z mlekiem kokosowym wstawić pionowo (na stojąco) do lodówki, porządnie schłodzić, otworzyć bez mieszania puszką, łyżką wybrać z wierzchu śmietankę. Mleczko, które pozostało można wykorzystać do pankejków, naleśników, bułeczek...
Komentarze