Kokosowy deser grecki z melonem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Orzeźwiający i bardzo pyszny pomysł na deser.

  • 30 min

Składniki:

  • SPÓD:

    1 wafelek kokosowy w białej polewie typu "Princessa"

    lub

    3 łyżki amarantusa ekspandowanego

    KREM:

    300 ml jogurtu greckiego lekkiego
    3 duże łyżki śmietanki kokosowej*
    3 łyżki ksylitolu
    1 łyżka malibu
    3 łyżki wiórków kokosowych
    3 łyżki płatków migdałowych na wierzch
    po 1/4 melona żółtego i cantalupa (można dać również inne rodzaje melona, np. galia, albo arbuza)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowy deser grecki z melonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wafelek zblendować. Po łyżce umieścić w pucharku (amarantus wrzucamy od razu do pucharka), nie ugniatać, mają luźno leżeć na spodzie pucharka.

    Jogurt grecki wymieszać ze śmietanką kokosową przy użyciu trzepaczki. Dodać ksylitol, malibu i wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Krem równo rozmieszczać w pucharkach. Na wierzchu posypać płatkami migdałów.
    Z melonów wyciąć kulki, poukładać na deserkach.
    Całość schłodzić w lodówce.

    * aby otrzymać śmietankę kokosową, należy puszkę z mlekiem kokosowym wstawić pionowo (na stojąco) do lodówki, porządnie schłodzić, otworzyć bez mieszania puszką, łyżką wybrać z wierzchu śmietankę. Mleczko, które pozostało można wykorzystać do pankejków, naleśników, bułeczek...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować