Kokosowo - malinowa fantazja

0 (0 ocen)

Ciasto powstało zupełnie przez przypadek,bo jak bloger spać nie może,to kreuje w głowie nowe przepisy.Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze.Ciasto jest cudownie kokosowe, przełamane kwaskową masą malinową.To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra.

Składniki:


  • Biszkopt kokosowy

    40 g mąki pszennej
    40 g wiórek kokosowych
    85 g drobnego cukru
    4 jajka
    1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
    szczypta soli

    Blat kokosowy

    4 białka
    120 g cukru
    150 g wiórek kokosowych
    szczypta soli

    Krem budyniowy

    400 ml mleka kokosowego
    150 ml mleka
    60 g cukru
    200 g masła
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki spirytusu
    1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego

    Masa malinowa

    600 g malin *
    65 g cukru
    2 łyżki wody
    100 g galaretki malinowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowo - malinowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku oraz ekstrakt kokosowy. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy najlepiej przy pomocy szpatułki.
    Dno formy do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

  • 2.
    Blat kokosowy

    Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Masa powinna być bardzo sztywna. Dodajemy wiórki kokosowe i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy.
    Dno formy do pieczenia o wymiarach 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pianę i równamy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 20 minut. Wierzch powinien się delikatnie przyrumienić. Odstawiamy do wystudzenia.

  • 3.
    Krem kokosowy

    Do kubeczka wlewamy mleko, dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe z cukrem. Kiedy zacznie się gotować dodajemy mleko z budyniem i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy po łyżce zimny budyń. Dokładnie mieszamy, aby krem był gładki. Pod koniec dodajemy spirytus.

  • 4.
    Masa malinowa

    W rondelku umieszczamy maliny, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, aby owoce się rozpadły. Następnie maliny przecieramy przez sito. Otrzymany sok malinowy uzupełniamy wodą tak, aby otrzymać 800 ml płynu.
    Doprowadzamy ponownie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretką malinową. Mieszamy dokładnie, aby galaretka całkowicie się rozpuściła. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.

  • 5. Przełożenie

    Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wykładamy krem kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    * można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców

Porady

- ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej - do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy - krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować