Składniki na 3 porcje jak na zdjęciu :
-mleczko kokosowe z kartonu 200 ml
- ser twarogowy 150 g
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
sos :
-1 pomarańcza
- skórka z 1 pomarańczy
- skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka lub mniej miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka likieru cytrynowego lub pomarańczowego ( opcjonalnie )
- 1-2 łyżeczki mąki ryżowej
- 4 łyżki wody
Kokosowy deserek z sosem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatyne rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia .
Ser twarogowy rozgniatamy widelcem lub blendujemy z małą ilością mleczka kokosowego .
Mleczko kokosowe ubijamy na piane , dodajemy miód ubijając dalej a następnie żelatynę .
Do pianki dodajemy ser , wiórki kokosowe i dokładnie ale delikatnie mieszamy mase .
Nakładamy do foremek i wstawiamy do lodówki na około 5 godzin , u mnie siedziały w lodówce cała noc .
Sos :
Pomarańcze obkrajamy ze skórki pozbawiając białych błon , żeby sos nie był gorzki .
Kroimy na drobne kawałki i umieszczamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i miodem . Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut a następnie miksujemy .
Sos ponownie gotujemy na małym ogniu i dodajemy skórki i likier . gotujemy przez 2-3 minutki po czym dodajemy mąke rozpuszczoną w 1 łyżce wody , energicznie mieszamy aż do zgęstnienia . Odstawiamy aby sie schłodziło .
Foremki umieszczamy na 10 sekund w gorącej wodzie aby pianki łatwiej wychodziły .
Umieszczamy na talerzyku i dekorujemy :)
Smacznego ! :)
Komentarze