1.Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem, siekamy z margaryną, dodajemy cukier, śmietanę, żółtka i cukier waniliowy. Ciasto dzielimy na dwie części.
1 łyżka śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody- dodajemy tylko do jednej części ciasta.
2.Ciasto kokosowe: cukier, śmietanę, kokosy wkładamy do rondla i gotujemy przez 5-10 min. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do zimnych kokosów.
3.Na blachę dajemy jedną część ciasta- ciasto jasne, później kokosowe. Z drugiej części ciasta- ciemnego formujemy 6 wałków na długość blaszki i układamy na ciasto kokosowe. Pieczemy 50 min.
4.Ciasto miodowe: wyrabiamy ciasto i pieczemy dwa placki.
5.Masa kawowa: dokładnie ucieramy masło z cukrem pudrem i żółtkiem. Kawę z mlekiem rozpuszczamy i studzimy. Następnie do utartego masła dodajemy zimna kawę.
Porady
Ciasto możemy polać polewą czekoladowa i posypać kokosami.
Komentarze