Kokosowy Sernik z Białą Czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Sernik ten jest delikatny i puszysty :) ciężko przestać go jeść. Można dodatkowo twarożek połączyć z serkiem mascarpone, efekt równie przepyszny :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Spód:
    ok. 200g herbatników
    ok. 100g stopnionego masła

    Masa:
    1kg sera twarogowego śmietankowego (najlepiej nie wymagającego mielenia)
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 jajka
    200ml śmietanki 30%
    tabliczka białej czekolady(dobrej jakości) roztopionej w kąpieli wodnej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    200g wiórek kokosowych

    dodatkowo:
    niebieska galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Kokosowy sernik z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0f7x5vt 1. Spód:
    Herbatniki skruszyć na miazgę, np za pomocą blendera. Wlać masło i wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć równo na dno tortownicy. Schłodzić w lodówce ok. 20min.
  • image-268jfle 2. Masa:
    Zmiksować ser, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Stopniowo dodawać po jednym jajku. Wlać śmietankę , a następnie wystudzoną płynną białą czekoladę. Wsypać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodać aromat waniliowy. Delikatnie wmiksować kokos. Taką masę serową wyłożyć na herbatnikowy spód i piec w 180*C przez ok 1h. Sprawdzając, czy nie przypieka się zbyt mocno. Studzić przy otwartym piekarniku, a następnie w temepraturze pokojowe.
  • image-1fv8gi3 3. Galaretkę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Zimną z lodówki wylać na schłodzony sernik. Trzymać w lodówce kilka godzin - a najlepiej całą noc :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować