Sernik bez sera ;) na samej śmietanie 18%. Wyszedł ciężki, zwarty, kremowy, po prostu pyszny! Do tego czarny spód i truskawkowy wierzch
Składniki:
Spód:
180 g ciastek typu oreo, neo
Masa serowa:
1,2 kg śmietany 18%
40 g mąki pszennej typ 450
250 g cukru
4 jajka
75 g wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego
Masa truskawkowa:
300 g truskawek
30 g galaretki truskawkowej
Kokosowy śmietanowiec z polewą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Spód:
Ciasteczka zmiksować w rozdrabniaczu razem z kremem, nie ma potrzeby dodawać dodatkowo masła. Rozdrobnione ciasta wysypać do formy (23cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
Do miski wrzucić całą śmietanę, dodać cukier i mąkę (można zastąpić budyniem śmietankowym). Następnie wsypać wiórki kokosowe. Wlać likier kokosowy.
Wbić jajka i zmiksować całość na wolnych obrotach by zbędnie nie napowietrzać masy.
Wlać masę na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 60-70 minut. Wystudzić.
W tym czasie przygotować masę truskawkową. Owoce umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na drobniejsze kawałki, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać dokładnie. Wystudzić.
Na sernik wyłożyć masę owocową i całość wstawić do lodówki na całą noc
Komentarze