Kokosowy śmietanowiec z polewą truskawkową

4.5 (156 ocen)

Sernik bez sera ;) na samej śmietanie 18%. Wyszedł ciężki, zwarty, kremowy, po prostu pyszny! Do tego czarny spód i truskawkowy wierzch

Składniki:


  • Spód:
    180 g ciastek typu oreo, neo
    Masa serowa:
    1,2 kg śmietany 18%
    40 g mąki pszennej typ 450
    250 g cukru
    4 jajka
    75 g wiórków kokosowych
    2 łyżki likieru kokosowego
    Masa truskawkowa:
    300 g truskawek
    30 g galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Likiery

Kokosowy śmietanowiec z polewą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Spód:
    Ciasteczka zmiksować w rozdrabniaczu razem z kremem, nie ma potrzeby dodawać dodatkowo masła. Rozdrobnione ciasta wysypać do formy (23cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać i ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki.

    Masa serowa:
    Do miski wrzucić całą śmietanę, dodać cukier i mąkę (można zastąpić budyniem śmietankowym). Następnie wsypać wiórki kokosowe. Wlać likier kokosowy.

    Wbić jajka i zmiksować całość na wolnych obrotach by zbędnie nie napowietrzać masy.

    Wlać masę na schłodzony spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec około 60-70 minut. Wystudzić.

    W tym czasie przygotować masę truskawkową. Owoce umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Owoce pokroić na drobniejsze kawałki, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać dokładnie. Wystudzić.

    Na sernik wyłożyć masę owocową i całość wstawić do lodówki na całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Likier Ser biały Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować