1.BISZKOPT:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, powoli dodawać na przemian jedno żółtko i trochę cukru. Miksować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie mieszać trzepaczką, napowietrzając ciasto. Na koniec dodać olej. Masę wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach do momentu, gdy biszkopt nabierze rumianego koloru i będzie "odchodził" od blachy. Po wystygnięciu oderwać od niego delikatnie papier.
2.MASA:
Z podanych składników ugotować budyń. Gdy będzie ostudzony zmiksować go z kostką margaryny.
3.Na patelni rozpuścić margarynę i cukier. Wsypać wiórki i cały czas mieszając zrumienić je.
4.Biszkopt dzielimy na dwa blaty. 3/4 masy wykładamy na spód, przykrywamy drugim blatem. Drugi blat smarujemy resztą masy i posypujemy go jeszcze ciepłym kokoskiem.
Porady
Trzeba uważać by nie przypalić kokoska, szybko się rumieni.
Komentarze