Kokosanki bez mąki

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Kokosowe łakocie to jeden z najszybszych sposobów na pozbycie się zbędnych białek z lodówki. Mocno kokosowe i intensywnie pachnące ciasteczka są moimi ulubionymi ciasteczkami na bazie białek. Mimo, że nie wyglądają rewelacyjnie smakują super!

  • 40 min

Składniki:


  • 10 dag kokosu
    20 dag cukru pudru
    kostka masła (tj. 20dag)
    3 jajka
    odrobina soli
    paczka kleiku ryżowego – sprawdzić dokładnie czy an pewno bezglutenowy!
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Kokosanki

Kokosanki bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosanki 1. Na sam początek przygotowujemy 2 miski, w jednej łączymy białka ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy kokos i kleik ryżowy. Tak przygotowana gęsta masę dodajemy po łyżeczce do ubitych białek ciągle miksując. Z masy formujemy kuleczki i układamy na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze w małych odstępach – dużym plusem jest to, że ciastka zbytnio nie rosną więc nie ma obawy, że się ze sobą zleją. Mi ta porcja starcza na około 40 kokosanek – mieszczą się na 1 dużej blasze z piekarnika. Na sam koniec robimy dziurki i gotowe, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni do zarumienienia się kokosanek.

Porady

Kokosanki możemy przygotować też w bardziej tradycyjnie w formie przypominającej „Rafaello”, kuleczki otaczamy w kokosie i do piekarnika na tak sam czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować