Kokosanki na białkach

4.45 (207 ocen)

  • 30 min

Kokosanki na białkach

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 25

    białka z 2 jaj
    cukier kryształ 1/2 szklanki
    wiórki kokosowe 200 g
    masło 80 g
    skrobia ziemniaczana 2 łyżki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.45 (207 ocen)

Zobacz również:

Desery Kokosanki

Kokosanki na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Masło rozpuszczamy w rondlu lub mikrofali. Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i zalewamy roztopionym masłem, mieszamy do połączenia składników. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier stale miksując. Następnie partiami dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Zwilżamy dłonie i delikatnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kokosanki układamy na blaszce z zachowaniem niewielkiego odstępu. Pieczemy przez około 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kratce.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować