Kokosanki z cynamonem

0 (0 ocen)

Puszyste i bardzo aromatyczne. Cynamon nadaje im wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • - 4 białka
    - 250 g wiórek kokosowych
    - 80 gramów masła
    - pół szklanki brązowego cukru
    - 3 łyżeczki cynamonu
    - szczypta soli
    - 2 łyżki mąki pszennej

Kokosanki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy wiórki kokosowe z cynamonem i roztopionym masłem. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne, dosypujemy porcjami cukier (cały czas miksując). Gdy cukier się skończy, całość ubijamy z mąką. Następnie połowę piany mieszamy delikatnie z wiórkami, a gdy składniki się połączą, dodajemy resztę białek i całość mieszamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy kulki, układamy je na blasze wyłożonej papierem i lekko spłaszczamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy