Kołacz z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję od kilku lat z wielką przyjemnością, często jeszcze pod okiem swojej mamy, ale pomału nabieram wprawy.

Składniki:

  • ● 40 dag ugotowanych ziemniaków
    ● 8 łyżek mąki
    ● jajko.
    Farsz: po pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
    ● 2 łyżki oleju
    ● 10 dag groszku z puszki
    ● 3 jajka
    ● 20 dag kwaśnej śmietany
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 20 dag tuńczyka z puszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● cebula
    ● czosnek
    ● koperek

Kołacz z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki tłuczemy, studzimy,
    dodajemy mąkę i jajko, solimy
    i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Cebulę i czosnek oraz oczyszczone
    z nasion papryki kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa
    szklimy na oleju. Doprawiamy
    solą i pieprzem, studzimy. Mieszamy
    z jajami roztrzepanymi ze
    śmietaną. Dodajemy starty ser,
    groszek i przyprawiamy.
  • 3. Ciasto ziemniaczane rozwałkowujemy
    na placek, wylepiamy
    nim natłuszczoną formę. Wykładamy
    farsz, dodajemy tuńczyka,
    posypujemy drobno posiekanym
    świeżym lub suszonym
    koperkiem. Pieczemy ok. 40 minut
    w temp. 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Komentarze

Podobne przepisy