Kołacz z czereśniami

0 (0 ocen)

Kołacz jest bardzo smaczny i soczysty.

Składniki:

  • 2 dag świeżych drożdży,
    35 dag mąki pszennej,
    130 ml mleka,
    15 łyżek cukru,
    15 dag margaryny,
    1 kg świeżych czereśni,
    cukier waniliowy,
    2 łyżki bułki tartej,
    jajko.

Kołacz z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Przykryć i odstawić na 15 min. Do zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na pół godz. Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno formy o wym. 23x33cm odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułka tartą i ułożyć czereśnie. Z pozostałych składników palcami zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy