Kołacz z kruszonką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Formę o wymiarach podstawy 12x25cm wysmaruj, oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę.Margarynę, cukier i mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160st.C około 40 minut
Komentarze