Koledna pita - chlebek pieczony w Bułgarii na Boże Narodzenie. Tradycyjnie wkłada się do niego pieniążek - podobnie jak u nas do uszek.Zrobiłam dwie: jedną z samą fetą, drugą z fetą i oliwkami.
Koledna pita - pita rosy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać drożdże, cukier, wodę i kilka łyżek mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i elastyczne.
Ponownie odstawić do wyrośnięcia - najlepiej na ponad godzinę (ja wkładam miskę z ciastem przykrytą ściereczką do piekarnika i ustawiam temperaturę około 50 stopni).
2.Ciasto podzielić na połowę (będą dwie pity), a połówkę na 3 równe części. Każdą z nich należy rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki.
3.Pierwszy placek posmarować oliwą, na placku ułożyć 1/4 ilości pokruszonej fety, przykryć drugim plackiem, posmarować oliwą i wyłożyć fetę. Całość przykryć trzecim plackiem.
Z drugą pitą należy postępować analogicznie, do fety dodając pokrojone oliwki.
4.Ciasto kroimy na trójkąty - podobnie jak torta - na 14-16 kawałków.
5.Każdy trójkąt należy teraz zwinąć zaczynając od szerszego końca.
6.Powstałe rogaliki układać w tortownicy wyłożonej papierem.
7.Tortownicę przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni (pierwsze 30 minut tylko z dolną grzałką).
Te malutkie pity są idealnym dodatkiem do mięs z grilla.
Komentarze