Tradycyjne ciasto podawane na weselach,odpustach i innych uroczystościach.Pierwotnie robiony z samą posypką oraz masą serową lub makową.Dziś robiony z innymi masami np.jabłkową.Przepis na ciasto dostałam od mojej babci Trudzi.
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
½ szklanka cukru
50 g drożdży
¾ szklanki ciepłego mleka
½ kostki masła
2 żółtka
szczypta soli
Masa makowa:
600 g maku
300 g cukru
½ masła
150 g rodzynek
100 g wiórków kokosowych
gorąca woda
Kołocz babci trudzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko lekko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i drożdże. Rozrobić w miarę na jednolity płyn i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski oprószyć solą i przetartą skórką z cytryny. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Wyrośnięte drożdże i utarte żółtka wlać do miski z mąką i wszystko wyrobić. Na koniec dodać letnie rozpuszczone masło. Wszystko dobrze wyrobić ''zagnieść''. Odstawić do wyrośnięcia ok. 1-2 godzin aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymianach około 23/38 cm . Na ciasto nałożyć masę makową i równo rozprowadzić.
2.Masa makowa:
Mak zmielić w maszynce do mielenia maku i wsypać do garnka razem z cukrem, masłem, rodzynkami. Wszystko sparzyć wrzątkiem ( masa nie może być za rzadka) i całość dobrze wymieszać do rozpuszczenia masła. Na koniec dodać kokos.
3.Posypka:Składniki na posypkę zagnieść na jednolitą masę,podzielić na dwie części.Do jednej z nich dodać łyżkę kakao i ponownie zagnieść.
4.Posypkę wyłożyć po kawałeczku na masę makową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180 stopni C. przez około godzinę.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze