kołocz z budyniem i jabłkami

4.47 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Po prostu kawał pysznego domowego ciacha :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 gramów mąki pszennej (najlepiej tortowej)
    25 gramów drożdży
    30 gramów stopionego i schłodzonego masła
    4 łyżki cukru
    1 kopista łyżka cukru z wanilią
    1/3 szklanki ciepłego mleka (takiego w temp ciała)
    1 jajo lub 2 żółtka

    masa budyniowa:
    2 budynie waniliowe bez cukru (2x40g)
    0,5 szklanki cukru
    3 szklanki mleka
    2 kopiaste łyżki masła

    6 sztuk średnich jabłek (optymalnie szare renety)
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego

    kruszonka:
    100 gramów miękkiego masła
    1 szklanka mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    1 kopiasta łyżka cukru z wanilią

    dodatkowo:
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Kołocz z budyniem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
    Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, stopiony i schłodzony tłuszcz, żółtka lub jajo, zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach około 25x30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy na nią ciasto, przykrywamy i odstawiamy do 30 - 40 minutowego wyrośnięcia.
  • xxx 2. Na około 10 minut przed końcem wyrastania ciasta przygotowujemy budyń.

    W 1 szklance mleka rozprowadzamy budynie, 3 łyżki cukru.
    2 szklanki mleka zagotowujemy z masłem i resztą cukru, kiedy zacznie wrzeć wlewamy przygotowany wcześniej roztwór i gotujemy budyń.

    Jeszcze gorący wykładamy na ciasto, rozprowadzamy równo.
  • xxx 3. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, a ćwiartki w średnio grube plastry, układamy je na gorącym budyniu, posypujemy cukrem waniliowym.
  • xxx 4. Z masła, cukru, cukru waniliowego i mąki szybko zagniatamy kruszonkę, którą rozkruszamy na wierzchu ciasta.
  • kołocz z budyniem i jabłkami 5. Kołocz wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut (na środkowym poziomie, bez termoobiegu, funkcja góra góra - dół), do lekkiego zezłocenia kruszonki.

    Jeszcze gorący posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować