Kolorowa zapiekanka z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy i kroimy
w kostkę (nie obieramy), posypujemy solą i odstawiamy na
sitku na pół godziny, aby puściła
sok. Posiekany czosnek
szklimy na łyżce oliwy. Wkładamy
cukinię i dusimy pod
przykryciem do miękkości.
2.Mięso doprawiamy. Podsmażamy
na oliwie na drugiej
patelni. Pod koniec mieszamy
z koncentratem. Kaszę wsypujemy
do wody z rozpuszczoną
kostką rosołową. Gotujemy
na sypko.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy
masłem i układamy:
kaszę, cukinię, osączoną
i opłukaną fasolę, mięso. Zapiekamy
pod przykryciem ok.
30 minut w temp. 150 °C.
Porady
● Cukinię możemy zastąpić bakłażanem. Danie można też zapiec z tartym żółtym serem.
Komentarze