Kolorowa zupa

0 (0 ocen)

Jest bardzo smaczna, apetycznie się prezentuje dzięki kolorowym warzywom, no i jej smakowity zapach… ostry, ale z delikatną nutką pomidorów.

Składniki:

  • - 400 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego;
    - bulion warzywny;
    - około 100 g makaronu fusilli;
    - 1 duża cebula;
    - 2 ząbki czosnku;
    - 1 czerwona papryka;
    - 1 żółta papryka;
    - 1 mała puszka czerwonej fasoli;
    - 1 mała puszka kukurydzy;
    - 3-4 pomidory lub około 3/4 szklanki passaty, ewentualnie 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
    - oliwa z oliwek;
    - około 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego;
    - 1-2 suszone papryczki chili peperoncini;
    - 1/4 łyżeczki kolendry;
    - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
    - 1/2 łyżeczki cukru;
    - sól;
    - pieprz.

Kolorowa zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obierz, drobniutko pokrój i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mielone mięso (najlepiej zmielić je w domu) i smaż do czasu, aż zmięknie i się zrumieni. Po tym czasie zalej bulionem i duś kilka minut. Kolejno dodaj oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę i całość duś jeszcze około 10 minut.
    W międzyczasie w drugim garnku ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
    Do gotującej się zupy dodaj kukurydzę i fasolkę, a także pomidory i wszystkie przyprawy. Kolendrę oraz kmin rzymski, najlepiej wcześniej utłuc w moździerzu. Całość gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.
    Na końcu dodaj ugotowany i odcedzony makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy