Kolorowa babka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam tą babkę zawsze piekę ją na święta Wielkanocne, zazwyczaj w wersji mini do koszyczków. Jest bardzo smaczna i efektownie wygląda :).

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki maku
    250 g masła
    5 jajek
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    olejek waniliowy lub ulubiony

Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Odkładamy 1 łyżkę mąki, resztę wsypujemy ciasta mieszamy, dodajemy ubita pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
  • 2. Ciasto dzielimy na trzy równe części do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej pozostawiona łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy.
    Do wysmarowanej i oprószonej mąką blaszki wlewamy kolejno ciasto z makiem, ciemne i białe. Pieczemy około 60 minut w 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy