Kolorowa Babka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i prosta babka

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g masła
    6 jaj
    1,5 szkl. cukru
    2 szkl. mąki tortowej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl. oleju
    1 kisiel cytrynowy
    1 kisiel truskawkowy
    1 łyżka kakao
    1/3 szkl. suchego maku

Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    Masło utrzeć, dodając po jednym żółtku, cały czas ucierając dodawać cukier i cukier waniliowy. Ucierając dalej dodać mąkę, olej i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej truskawkowy, do trzeciej kakao, a do czwartej mak. Powstałe masy wyłożyć kolejno do wysmarowanej i wysypanej bułką formy. Piec ok 50 min w 170 stopniach Celsjusza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy