Kolorowa babka na białkach

4.5 (195 ocen)

Przepyszna niezwykle kolorowa i szybko znikająca babka na białkach. Czyli coś z cyklu jak wykorzystać pozostające białka

Składniki:

  • 7 białek
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki mąki
    4 łyżki wody
    2 łyżki kakao
    1 kisiel żurawinowy
    3 łyżki maku
    2 łyżki sypkiej kawy cappuccino

    Polewa czekoladowa, lukier ,lub cukier puder do ozdoby ciasta ( u mnie biały lukier, polewa kakaowa i kolorowe motylki)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele

Kolorowa babka na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka wraz z szczyptą soli ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej oraz wodę. Ciasto dzielimy na 4 części. Do każdej dodajemy
    1. Kakao
    2. Mak
    3. Kisiel
    4, Sypką kawę cappuccino.
  • 2. Ciasto wylewamy do formy w kolejności jak wyżej. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut do tzw. " suchego patyka"
    Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub ozdabiamy lukrem albo polewą czekoladową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kisiel Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować