KOLOROWA KOPERKOWA Z PULPECIKAMI

5 (165 ocen)

  • 40 min

Koperkową robię od dawna,dziś szlachetniłam ją dodatkiem pora i puplecików.Fajnie zmieniła smak.Polecam na szybki obiad i zdrowy:bo duzo warzyw to duzo witamin.Przy dzieciach to bardzo wazne zeby przemycac im witaminki

  • 40 min

Składniki:

  • Na 4 osoby:
    30 dag mięsa mielonego(wychodzi ok.12 pulpecików)
    bułka tarta-do pulpecików
    4 duże ziemniaki
    1 duża marchew
    1 pietruszka
    natka pietruszki,selera
    1 por(biala i zielona czesc)
    1/4 selera
    garśc mrożonego albo świeżego koperku
    śmietana 18 % do zabielenia
    sól,pieprz,vegeta do smaku

Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kolorowa koperkowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnuszka wrzucamy pokrojone na kawałeczki ziemniaki,potarkowaną na duzych oczkach marchewkę.Dorzucamy seler,pietruszkę,pora związaną nitką zieleniną(łatwiej usunąc ją z zupy)Wszystko gotujemy do miękkości ziemniaków.Wyciagamy zieleninę-natki i por.
  • robimy pulpeciki 2. Mięso mielone doprawiamy sola,pieprzem,dodajemy bułkę tartą.Formujemy małe kuleczki.Dodajemy do zupy,dorzucamy rownież garśc drobno posiekanego koperku.Gotujemy ok.10 minut.
  • zupa z pulpecikami 3. Ok.5 łyżek śmietany rozrabiamy z ciepła zupą,mieszamy w garnuszku.Wyłaczamy.Nalewamy do talerzy,dekorujemy wg uznania

Porady

Jesli lubimy natki zieleniny w zupie możemy ją zostawić.Ja wyjmuje ze względu na dzieci,ale wiadomo wszystkie witaminy z warzyw i tak zostały w wodzie,nic sie nie zmarnowało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować