Kolorowa sałatka ogórkowo-paprykowa

0 (0 ocen)

Znakomita jako dodatek do obiadu i kanapek. Ładnie prezentuje się na talerzu i w słoiku.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    4 kg. małych ogórków
    4 papryki
    1/2 kg cebuli drobnej
    gorczyca
    listek laurowy
    ziele angielskie
    1 szkl. soli
    9 szkl. wody

    ZALEWA:
    3 szkl. wody
    3 szkl. octu
    5 szkl. cukru

Kolorowa sałatka ogórkowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wrzucamy ogórki, paprykę pokrojoną w większe paski, obraną cebulkę.
  • 2. Wszystko zalewamy 1 szklanką soli i 9 szklankami wody, to pozostawiamy na 3 godziny.
  • 3. Zalewa: wodę, ocet i cukier zagotowujemy.
  • 4. Do każdego słoika wkładamy listek laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek gorczycy.
  • 5. Warzywa wyjmujemy z poprzedniej zalewy. Wkładamy do słoików i zalewamy ciepłą marynatą.
  • 6. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy do zmiany koloru ogórków. Gdy tylko zaczynają zmieniać kolor wyjmujemy.

Porady

Aby sałatka efektowniej wyglądała można dodać kolorową paprykę.

Komentarze

Podobne przepisy