Kolorowa sałatka jajeczno- pieczarkowa

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

Kolejna moja smaczna propozycja sałatki na święta i uroczystości rodzinne.

  • 30 min

Składniki:

  • 12 sztuk marynowanych pieczarek
    420 g mix warzyw konserwowych: marchew, groszek, kukurydza
    3 jajka ugotowane na twardo
    125 g startego żółtego sera
    1 średnia czerwona cebula
    2 duże ogórki konserwowe
    3 czubate łyżki majonezu "Winiary"
    sól, pieprz czarny- do smaku
    2 duże liście salaty zielonej do dekoracji



Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Kolorowa sałatka jajeczno- pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • groszek, kukurydza, marchew 1. Warzywa ze słoika odcedzamy, tak samo pieczarki.
  • składniki sałatki 2. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w grubszą kostkę.
    Ogórka- w drobną kostkę. Cebulę- siekamy.
    Pieczarki kroimy w grubszą kostkę.
    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • mieszanie sałatki 3. Całość mieszamy delikatnie. Doprawiamy do smaku. Dodajemy majonez.
  • układanie sałaty w misce 4. Szklaną miskę wykładamy na dnie liśćmi salaty. Na to wykładamy naszą sałatkę. Wierzch dekorujemy pieczarkami, ogórkiem, kukurydzą, zieleniną.
  • sałatka z pieczarkami kolorowa 5. Schładzamy przed podaniem.
    Smacznego :)

Porady

Składniki sałatki komponujemy dowolnie, według smaku, pory roku. Możemy dodać: rzodkiewkę, dymkę zamiast cebuli, dowolne kiełki. Pieczarki marynowane możemy zastąpić innymi grzybami. Smaczna sałatka nawet dla dzieci. Podajemy ją do pieczywa i wędlin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować