ok.2 kg cukinii zielonej i żółtej ( może być tylko zielona)
500 g ogórków gruntowych
2 papryki czerwone
2 cebule
2 marchewki
gorczyca,ziele angielskie ,pieprz cały
Kolorowa sałatka z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie,ogórki,obraną marchew i oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie plasterki ( ja starłam na tarce )
Zakręcić . Słoiki ustawić w garnku ( na dno położyć ścierkę) i zalać wodą ,aby przykryła 3/4 słoika.Pasteryzować ok.7 min od zagotowania. Odstawić do gory dnem do wystygnięcia. Na zimę jak znalazł ! ;)))
2.Obraną cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy i wymieszać wszystko razem w dużej misce,
Składniki na zalewę zagotować. Sałatkę zalać zalewą. Odstawić na 2 godziny. Przełożyć sałatkę razem z zalewą do umytych i wyparzonych słoików .
Zakręcić . Słoiki ustawić w garnku ( na dno położyć ścierkę) i zalać wodą ,aby przykryła 3/4 słoika.Pasteryzować ok.7 min od zagotowania. Odstawić do gory dnem do wystygnięcia. Na zimę jak znalazł ! ;)))
Komentarze