Pięknie urozmaicona kolorystycznie sałatka z gotowaną kapustą włoską. Pozostałe składniki to marchewka, rzodkiewka, kukurydza oraz por, a do tego świeże zioła. Sałatka idealna jako dodatek do obiadu.
Składniki:
1 średnia kapusta włoska (ok. 600 g)
4 średnie marchewki (4 x 100 g)
2 pęczki rzodkiewki (łącznie 300 g)
1 puszka kukurydzy konserwowej (220 g bez zalewy)
15 cm – owy kawałek pora
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
3 – 4 łyżki majonezu
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Kolorowa sałatka z włoską kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę poszatkować, następnie gotować 15 – 20 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Marchewkę obrać, pokroić w kostkę, po czym gotować ok. 10 min w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić.
Marchewkę przełożyć do miski, dodać osączoną kukurydzę, pokrojoną na ćwiartki rzodkiewkę oraz posiekanego pora.
2.Następnie dołożyć kapustę i zieleninę. Całość wymieszać.
3.Na końcu dodać majonez i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku.
Komentarze