Kolorowa sałatka z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Pyszna wiosenna sałatka

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach)
    kilka liści sałaty (4-5 szt.)
    pół długiego ogórka
    pomidor lub kilka koktajlowych
    czerwona cebula
    2 jajka ugotowane na twardo
    kilka oliwek (można pominąć)
    sól , pieprz
    2 ząbki czosnku
    łyżka octu winnego

Kolorowa sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki,ogórek obrać i pokroić w półplasterki, pomidora w małe cząstki,cebulę w talarki, oliwki w plasterki, jajko w cząstki.
    Tuńczyka odsączyć z oliwy, widelcem podzielić delikatnie na mniejsze kawałki,nie rozdraniać zbyt mocno (oliwę zachować do sosu)
    Układać składniki sałatki w salaterce na przemian, nie mieszać, jedno jajko zostawić do dekoracji.
    Do oleju wcisnąć czosnek,dodać ocet i przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i polać sałatkę.
    Na wierzchu ułożyć jajko.
    Schłodzić w lodówce pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy