1 szklanka mleka x 2
1 szklanka mąki pszennej x 2
0,5 szklanki wody x 2
1 jajko x 2
1 łyżeczka cukru pudru x 2
5 łyżek kakao ( dodatkowo, aby przyrządzić ciasto ciemne)
olej do smażenia
Nadzienie:
kostka chudego twarogu
3 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru pudru
0,5 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
kilka truskawek do dekoracji
Kolorowe aleśniki z serem na truskawkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dwa rodzaje ciasta:jasne i ciemne. W pierwszej misce zmiksować wszystkie składniki ciasta na jednolitą, lejącą masę. Aby uzyskać ciasto ciemne w drugiej misce przyrządzić znów ciasto jasne i dodać kakao.
2.Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju, nalać porcję jasnego ciasta następnie z ciasta ciemnego zrobić kilka zawijasów, aby powstał dwukolorowy wzór. Kolory ciast można dowolnie mieszać.
3.Twaróg rozgnieść widelcem w miseczce, dodać mleko, cukier i cynamon. Farsz nakładać na usmażone naleśniki i zwijać w ruloniki.
4.Truskawki umyć i pokroić na plastry. Układać dookoła naleśników.
Komentarze