Kolorowe budyniowe z serem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kolejna odsłona budyniowca, kolorowy, cytrynowo malinowy z czekoladowym sernikiem. Wykończony białą czekoladą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    30 dag pszennej mąki
    około 10 dag cukru
    10 dag masła
    4żółtka
    łyżka śmietany
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Warstwa budyniowa;
    2 budynie cytrynowe bez cukru + 3 łyżki cukru
    2 budynie malinowe bez cukru + 3 łyżki cukru
    1 litr mleka
    Warstwa serowa
    50 dag sera z wiaderka
    4 łyżki cukru
    10 dag miękkiego masła
    3 jajka
    budyń czekoladowy ( bez cukru)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Budynie

Kolorowe budyniowe z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • budynie 1. Blaszkę 26 x 38 wykładam papierem do pieczenia. Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto, wylepiam nim formę.
    Każdy budyń gotuję osobno , wykładam gorący na przemian ( paskami) na kruche ciasto.
    Odkładam do wystudzenia .
  • ser i piana 2. W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, można dodać szczyptę soli. W drugiej ucieram cukier z masłem , dodaję porcjami ser i po jednym żółtku , później wsypuję budyń czekoladowy.
    Na koniec dodaję ubitą pianę i mieszam całość.
  • budyniowiec 3. Wykładam na całkiem zimny budyń. Piekę 50 minut w 180 st. C
    Po upieczeniu posypuję tartą białą czekoladą i dekoruję.

Porady

zamiast ciasta kruchego można ułożyć herbatniki na spód

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować