Kolorowe ciasto z brzoskwiniami

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe choć nieco pracochłonne kolorowe ciasto z soczystymi brzoskwiniami na różne okazje,najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    8 jaj
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka oleju
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki suchego maku
    3/4 szklanki wiórek kokosowych białych
    1,5 łyżki ciemnego kakao

    Krem:
    1 puszka brzoskwiń
    3/4 szklanki cukru pudru
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    30 dag masła
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    300 ml konfitury z jagód lub dżemu z czarnej porzeczki

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa
    złoty krokant
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Konfitury

Kolorowe ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę pod koniec wsypać cukier puder i zmiksować powoli cały czas miksując dodawać po jednym żółtku aż do skończenia. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia dodawać do masy po łyżce na przemian wlewać olej,zmiksować na wolnych obrotach gładkie ciasto.Podzielić na trzy porcje. Do jednej wsypać mak,do drugiej kakao,trzeciej wiórka kokosowe,wymieszać. Dużą blaszkę o wym 24/39 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia wylać warstwami ciasto najpierw makowe kakaowe i na koniec ciasto z wiórkami delikatnie wygładzić. Piec 30-35 minut w temp 170*c. Po upieczeniu całkiem zimne przekroić wzdłuż dwa razy.
  • Krem 2. Krem: Sok z brzoskwiń uzupełnić 1/2 szklanki wody wlać do garnka zagotować proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklance wody wlać do gotującego się soku i ugotować budyń. Zestawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem miksując wlewać zimną śmietanę następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć krem.
  • przełożenie 3. Przełożenie:Jeden blat ciasta posmarować konfiturą jagodową wyłożyć połowę kremu na wierzchu poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie-połowę puszki przykryć ciasto,znów smarować konfiturą wyłożyć krem i resztę brzoskwiń przykryć ciastem,polać polewą czekoladową posypać złotym krokantem,chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.9 (204 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ciasto czekoladowo - serowe

To może cię zainteresować