Kolorowe ciasto z makiem i pianką ptysiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO MAKOWE:
Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy białkowej oraz dodać mak. Wylać ciasto do formy i piec 25 minut w temp 180 stop C. Studzimy, przekrawamy na pół. Jeden placek smarujemy dżemem śliwkowym, przykrywamy drugim.
2.BISZKOPT:
Żółtka i jajka ubić z cukrem, dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia . Wylać ciasto do formy i piec 25 minut w temp 180 stop C. Studzimy, przekrawamy na pół.
3.MASA:
Galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy, dzielimy na dwie części. Do jednej części mieszając dodajemy tężącą żółtą galaretkę,natomiast do drugiej czerwoną również mieszając.
4.Na placek biszkoptowy kładziemy czerwoną masę ptysiową i przykrywamy ciastem makowym. Następnie masa żółta i biszkopt.
Wstawić do lodówki, najlepiej na noc
Komentarze