Kolorowe ciasto z makiem i pianką ptysiową

4.5 (148 ocen)

Delikatne ciasto na rodzinne spotkania.

Składniki:

  • CIASTO MAKOWE:
    8 białek,
    1 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    BISZKOPT:
    8 żółtek
    2 jajka
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    galaretka żółta i czerwona (można wybrać dowolny kolor galaretek)
    2 duże śmietanka 30%
    2 łyżki cukru pudru

    ORAZ:
    dżem śliwkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kolorowe ciasto z makiem i pianką ptysiową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO MAKOWE:
    Białka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy białkowej oraz dodać mak. Wylać ciasto do formy i piec 25 minut w temp 180 stop C. Studzimy, przekrawamy na pół. Jeden placek smarujemy dżemem śliwkowym, przykrywamy drugim.
  • 2. BISZKOPT:
    Żółtka i jajka ubić z cukrem, dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia . Wylać ciasto do formy i piec 25 minut w temp 180 stop C. Studzimy, przekrawamy na pół.
  • 3. MASA:
    Galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wrzącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy, dzielimy na dwie części. Do jednej części mieszając dodajemy tężącą żółtą galaretkę,natomiast do drugiej czerwoną również mieszając.
  • 4. Na placek biszkoptowy kładziemy czerwoną masę ptysiową i przykrywamy ciastem makowym. Następnie masa żółta i biszkopt.
    Wstawić do lodówki, najlepiej na noc

Porady

Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować