Kolorowe ciasto z masą truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Rozdzielamy jajka na żółtko i białko. Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli by lepiej się ubiło, do sztywnej piany dodajemy po trochu cukru, cały czas miksując. Następnie dodajemy po 1 żółtku dobrze rozprowadzając każde. Nadal miksując dodajemy olej i wodę miksując chwilę do połączenia się płynów.
Mąki przesiewamy przez sitko mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Gdy mąka będzie dobrze wymieszana
wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20-30 min w 180 stopniach C na złoty kolor.
I warstwa :
Truskawki zblendować. Podgrzać i wsypać galaretki.Dosłodzić jeśli truskawki są kwaśne.
Lekko zagotować. Dokładnie wymieszać galaretki. Masę ostudzić. Wylać na upieczony biszkopt.
Schłodzić w lodówce.
!! Masa musi być ostudzona i gęsta by nie wsiąkła w biszkopt.
II warstwa :
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego stężenia.
Wymieszać z serkami. Masę wylać na warstwę truskawkową, która jest dość zimna. Schłodzić w lodówce.
III warstwa :
Zagotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino.Gdy ostygnie wstawić do lodówki (powinno być bardzo zimne). Następnie dodać śnieżki i ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.
Ostudzić i dodać do masy. Masę wyłożyć na warstwę serową.Wstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze