Kolorowe jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i umieszczamy w pojemniku wypełnionym barszczem lub wywarem z buraków (ja umieściłam swoje w barszczu). Jajka muszą być w całości zanurzone. Następnie pojemnik (może być to również słoik) umieszczamy na 8 godzin w lodówce. Po tym czasie nasze jajka są już zabarwione-wyjmujemy je, umieszczamy na papierowym ręczniku , kroimy na pół-ukaże nam się wewnątrz różowa obręcz. Wydrążamy żółtka i przekładamy do miseczki. Odcedzamy groszek i marchewkę (lub wcześniej ugotowaną). W osobnych miseczkach rozdrabniamy je widelcem na papkę, następnie każdą z nich mieszamy z niewielką ilością majonezu (możemy również dodać niewykorzystane żółtka). Ugotowany wcześniej buraczek ścieramy drobno na tarce i również mieszamy z majonezem. Tak przygotowanymi kolorowymi farszami, dekorujemy jajka. Przyozdabiamy zieleniną.
Komentarze