Kolorowe jajka faszerowane

4.5 (144 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek faszerowanych, a swoim wyglądem skuszą każdego do spróbowania.

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    -6 jajek
    -1 puszka groszku konserwowego
    -1 puszka marchewki konserwowej lub 1 duża marchew
    -1 buraczek
    -wywar z buraczków lub domowy barszcz czerwony
    -majonez
    -pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Jajko Jajka faszerowane Przystawki

Kolorowe jajka faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i umieszczamy w pojemniku wypełnionym barszczem lub wywarem z buraków (ja umieściłam swoje w barszczu). Jajka muszą być w całości zanurzone. Następnie pojemnik (może być to również słoik) umieszczamy na 8 godzin w lodówce. Po tym czasie nasze jajka są już zabarwione-wyjmujemy je, umieszczamy na papierowym ręczniku , kroimy na pół-ukaże nam się wewnątrz różowa obręcz. Wydrążamy żółtka i przekładamy do miseczki. Odcedzamy groszek i marchewkę (lub wcześniej ugotowaną). W osobnych miseczkach rozdrabniamy je widelcem na papkę, następnie każdą z nich mieszamy z niewielką ilością majonezu (możemy również dodać niewykorzystane żółtka). Ugotowany wcześniej buraczek ścieramy drobno na tarce i również mieszamy z majonezem. Tak przygotowanymi kolorowymi farszami, dekorujemy jajka. Przyozdabiamy zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować