Kolorowe jarskie kotleciki w sosie chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szybkie i efektywne danie z pazurem.

  • 40 min

Składniki:

  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
    3 łyżki groszku z puszki
    3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę papryki konserwowej
    2 łyżki pokrojonego świeżego koperku
    woreczek kaszy jęczmiennej z warzywami lub bez
    kostka rosołowa warzywna
    łyżeczka oliwy
    2 małe jajka lub 1 duże
    bułka tarta
    olej do smażenia
    5 łyżeczek tartego chrzanu
    2 łyżeczki majonezu
    łyżka mleka lub śmietany 12%
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe jarskie kotleciki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodajemy kostkę rosołową i łyżeczkę oliwy- gotujemy kaszę ( około 15 min). W tym czasie do miski wrzucamy paprykę, kukurydzę, groszek i koperek oraz około 2 łyżek bułki tartej, tak aby warzywa były nią obtoczone. Kaszę odsączamy i dodajemy do składników w misce. Dodatkowo dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, wbijamy jajka oraz dosypujemy bułki tartej, ale konsystencja uzyskała formę, jak na kotlety mielone. Całość doprawiamy pieprzem i solą wg upodobań. Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na głębokim tłuszczu.
  • 2. Sos: Pozostały chrzan łączymy z majonezem, mlekiem lub śmietaną i doprawiamy solą i pierzem. Starannie mieszamy.
    Usmażone pulpety podajemy polane otrzymanym sosem.

Porady

Kotleciki smakują dobrze z brokułami, ale również z innymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować