Kolorowe jarskie kotleciki w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wody dodajemy kostkę rosołową i łyżeczkę oliwy- gotujemy kaszę ( około 15 min). W tym czasie do miski wrzucamy paprykę, kukurydzę, groszek i koperek oraz około 2 łyżek bułki tartej, tak aby warzywa były nią obtoczone. Kaszę odsączamy i dodajemy do składników w misce. Dodatkowo dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, wbijamy jajka oraz dosypujemy bułki tartej, ale konsystencja uzyskała formę, jak na kotlety mielone. Całość doprawiamy pieprzem i solą wg upodobań. Z uzyskanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce i smażymy na głębokim tłuszczu.
2.Sos: Pozostały chrzan łączymy z majonezem, mlekiem lub śmietaną i doprawiamy solą i pierzem. Starannie mieszamy.
Usmażone pulpety podajemy polane otrzymanym sosem.
Porady
Kotleciki smakują dobrze z brokułami, ale również z innymi warzywami.
Komentarze