KOLOROWE PIPERADE Z JAJKAMI

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Kolorowe, pyszne i pachnące danie za sprawą warzyw i ziół, przygotowane na patelni. Piperade z jajkami można podać zarówno na śniadanie, na obiad lub kolację.

  • 35 min

Składniki:

  • - 1 papryka czerwona
    - 1 papryka żółta
    - 1 cebula
    - 1 pomidor
    - przyprawy: po 1 łyżeczce majeranku, tymianku, oregano, cząbru, soli morskiej, papryki słodkiej; 1/4 łyżeczki pieprzu,
    - 4 łyżki oleju
    - 5 jajek
    - 5 łyżek kukurydzy konserwowej
    - 10 oliwek
    - 5 łyżek passaty pomidorowej
    - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - rzeżucha
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe piperade z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, papryki pozbawić gniazd nasiennych. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski, pomidora w grubszą kostkę. Oliwki przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, dodać majeranek, tymianek, oregano, cząber, chwilę podsmażyć. Dołożyć paprykę, przykryć patelnię i smażyć ok. 10 minut.
  • 3. Następnie dodać pomidora, oliwki i kukurydzę, wlać passatę, zamieszać i smażyć pod przykryciem ok. 7 minut.
  • 4. Jajka roztrzepać w misce, wsypać do nich pozostałe przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Jajka wlać do warzyw na patelni, smażyć ok. 8 minut cały czas mieszając, aż jajka się zetną.

Porady

Potrawę na talerzu posypać posiekaną rzeżuchą. Podawać z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować