Kolorowe przekąski

4.51 (162 ocen)

  • 40 min

Są dobrym rozwiązaniem na wszelkiego typu przyjęcia

  • 40 min

Składniki:

  • Roladki z łososiem

    30 dkg świeżego szpinaku
    wędzony łosoś(w plastrach) ja kupuje w Biedronce
    5 jajek
    15 dag ulubionego sera żółtego w kawałku
    2 opakowania białego serka ziołowego (ja użyłam Almette ziołowy po 100 g)
    1 cytryna
    sól
    pieprz

    Tortilla
    opakowanie tortilli
    pierś z kurczaka
    przyprawa gyros
    papryka czerwona surowa i w occie
    kukurydza
    cebula zalana wrzątkiem pokrojona w piórka
    sałata lodowa
    majonez ketchup
    Babeczki
    Kruche ciasto:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    125 g margaryny
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz
    pieczarki 0.5 kg
    Cebulka
    .Ser żółty 20 dkg
    pokrojona papryka i kabanos
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kolorowe przekąski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roladki z łososiem
    Szpinak umyć, odsączyćz wody, odciąć ogonki, lekko posiekać i włożyłć do garnka i dusić około 10\15 minut na łyżce
    masła lekko doprawić dodać starty czosnek. Kiedy już zmniejszy swoją objętość przestudzić dodać żółtka i starty na tarce
    ser żółty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli do ubitych białek dodajemy masę szpinakową. Delikatnie mieszamy
    wykładamy na papier do pieczenia na blaszce kuchennej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni wkładamy ciasto zmniejszamy
    temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 15 minut( ja piekę w termoobiegu kuchenka elektryczna) Wyjmujemy z
    piekarnika i długim nożem odkrawamy od papieru studzimy.Cały placek smarujemy serkami almette na to plastry łososia
    rybkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny zwijamy. Wkładamy do lodówki. Kroimy na plastry i dekorujemy. Ja użyłam
    plastrów cytryny, lubczyku i pomidorka. Uważamy z doprawianiem ponieważ serek i łosoś są słone. Smacznego.
  • 2. Tortilla
    Placek smarujemy majonezem następnie ketchupem , mięso kroimy w kostkę posypujemy gyrosem smażymy na łyżce
    masła' studzimy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Na ketchup układamy sałatę na to cebulkę, mięso, kukurydzę, paprykę ,
    dodajemy jeszcze na wierzch ketchup tak z butelki polewamy. Zwijamy, ja zwinęłam to normalnie jak roladę i
    pozostawiałam w lodówce. Schłodzone kroimy dosyć szeroko tak około 5 cm wtedy farsz nie będzie wypadał możemy spiąć wykałaczką.
  • 3. Babeczki
    Ciasto
    Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy do uzyskania
    gładkiej kuli. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 20 minut. Schłodzonym ciastem wyklejamy
    foremki na babeczki.Każdą nakłuć widelcem. Piec przez ok. 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do uzyskania złotego koloru)
    Można też kupić gotowe.
    Farsz
    pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami włożyć do garnka dusić na sucho około 15 min aż puszczony sok odparuje Cebulkę usmażyć dodać do pieczarek doprawić..Ser żółty zetrzeć na tarce włożyć do pieczarek i energicznie wymieszać.Nakładać na babeczki dekorować pokrojoną papryką i kabanosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakuje Wam ten przepis, zobaczcie więcej inspiracji na przekąski na imprezę i wypróbujcie kolejne pyszne przepisy. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować