Kolorowe przekąski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roladki z łososiem
Szpinak umyć, odsączyćz wody, odciąć ogonki, lekko posiekać i włożyłć do garnka i dusić około 10\15 minut na łyżce
masła lekko doprawić dodać starty czosnek. Kiedy już zmniejszy swoją objętość przestudzić dodać żółtka i starty na tarce
ser żółty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli do ubitych białek dodajemy masę szpinakową. Delikatnie mieszamy
wykładamy na papier do pieczenia na blaszce kuchennej. Piekarnik nagrzać do 200 stopni wkładamy ciasto zmniejszamy
temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 15 minut( ja piekę w termoobiegu kuchenka elektryczna) Wyjmujemy z
piekarnika i długim nożem odkrawamy od papieru studzimy.Cały placek smarujemy serkami almette na to plastry łososia
rybkę skrapiamy sokiem z połowy cytryny zwijamy. Wkładamy do lodówki. Kroimy na plastry i dekorujemy. Ja użyłam
plastrów cytryny, lubczyku i pomidorka. Uważamy z doprawianiem ponieważ serek i łosoś są słone. Smacznego.
2.Tortilla
Placek smarujemy majonezem następnie ketchupem , mięso kroimy w kostkę posypujemy gyrosem smażymy na łyżce
masła' studzimy i kroimy w drobniutką kosteczkę. Na ketchup układamy sałatę na to cebulkę, mięso, kukurydzę, paprykę ,
dodajemy jeszcze na wierzch ketchup tak z butelki polewamy. Zwijamy, ja zwinęłam to normalnie jak roladę i
pozostawiałam w lodówce. Schłodzone kroimy dosyć szeroko tak około 5 cm wtedy farsz nie będzie wypadał możemy spiąć wykałaczką.
3.Babeczki
Ciasto
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy do uzyskania
gładkiej kuli. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na min. 20 minut. Schłodzonym ciastem wyklejamy
foremki na babeczki.Każdą nakłuć widelcem. Piec przez ok. 17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do uzyskania złotego koloru)
Można też kupić gotowe.
Farsz
pieczarki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami włożyć do garnka dusić na sucho około 15 min aż puszczony sok odparuje Cebulkę usmażyć dodać do pieczarek doprawić..Ser żółty zetrzeć na tarce włożyć do pieczarek i energicznie wymieszać.Nakładać na babeczki dekorować pokrojoną papryką i kabanosem.
Komentarze